Залежно від напряму продуктивності породи свиней класифікують так:
М.ясні /беконні -
ландрас,
дюрок,
темворс ,
лакомб,п.єтрен
гемпшир,
литовська біла, естонська беконна,
в.єтнамська віслобрюха .
Генетично не схильні до саловідкладання. Товщина шпику досягає всьго 1,5-2 см. Середній забійний вихід у свиней цьго типу становить близько 70%.
М.ясо-сальні (універсальні) -
велика біла, брейтовська , лівенська,
беркширська
, латвійська біла, українська степова біла
, польсько-китайська
та ін.
Це найбільш чисельна група, у свиней названих порід поєднуються високопродуктивні, відгодівельні і м.ясні якості. У них меньше на 5% м.язової тканини в порівнянні з беконними породами, але в одночас універсальні породи меньш примхливі до умов утримання. Від свиней такого типу можна одержувати як пісне м.ясо так і жирну свинину. У тушах цих свиней 53-57 % м.яса і 33-37% сала. Середній забійний вихід -70-75%.
Сальні-
велика чорна,
укрїнська степова ряба,
миргородська,
мангалицька
Відрізняються підвищеним салоутворенням, рано закінчується зростання м.язової тканини і потім відбувається тільки відкладання сала. У тушах уміст сала 40-45% і меньше 50% м.яса.Забійний вихід у свиней сального типу досягає 80%